Ik durf niet naar de wc…

Veel vrouwen zijn in het begin van hun zwangerschap bang voor een miskraam. En als je al één of meerdere miskramen hebt gehad dan is dat gevoel vaak nog heviger.

Wat ben je blij als je (weer) een positieve zwangerschapstest in je handen hebt. Maar bijna direct na het eerste gevoel van blijdschap komt daar dan ook de angst om de hoek kijken. Zou deze zwangerschap wel goed gaan?

Misschien herken je het wel dat je het zo ontzettend spannend vindt om naar het toilet te gaan. Dat is wat ik veel vrouwen hoor zeggen. Het toiletbezoek wordt beladen. Herken je dit?

Misschien zie je wel iets in je ondergoed of op het papiertje bij het afvegen als je naar het toilet gaat. Wat vond ik die eerste weken zwangerschap na mijn miskramen spannend. Elke keer als ik voelde dat ik moest plassen kwam de angst weer opzetten. Eerst nog eens even stilstaan bij mijn lijf, heb ik geen buikpijn? Voel ik niks geks? Nee, dan toch maar naar het toilet. Nog een keer diep ademhalen en dan je ondergoed naar beneden doen. Is er iets te zien wat kan duiden op een miskraam? Nee? Toch maar eerst met een papiertje afvegen voor ik ga plassen om te bevestigen dat er geen bloedverlies is. Want… in gekleurd ondergoed kan je dat natuurlijk ook niet goed zien.

Man man, wat was dat toiletbezoek toch elke keer beladen. Zo stelde ik mijn toiletbezoek regelmatig even uit. Ik wilde nog even niet toegeven aan de gevoelens van angst en onrust.

Of soms juist totaal het tegenover gestelde. Als ik iets voelde in m’n buik, een klein steekje bijvoorbeeld. Het zal toch niet hè… Toch maar even naar het toilet om te checken of er niks te zien is wat duidt op een mogelijke miskraam.

Zo, pff en als ik dan weer klaar was met plassen en ook bij het afvegen niks bijzonders had gezien. Wat een opluchting was dat dan. De rust keerde weer even terug. Tot het moment dat er langzaam weer aandrang op kwam zetten. Daarmee nam dan ook de onrust weer toe. Want, het zal toch niet…

Ik vond die eerste maanden van mijn zwangerschap na mijn miskramen spannend en wat een onrust heb ik telkens ervaren als ik naar het toilet moest. Hoe is dat bij jou? Herken jij dat ook? Als je er over wil praten dan ben je heel welkom.

Tot snel, groetjes Vera